Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. október 27., csütörtök

20. hét

Mekkora a kisbaba 20 hetes korában?

A terhesség 20. hetére a kisbaba súlya 280 és 310 gramm között mozoghat és már 25 cm hosszú is lehet. Az ebben az időszakban jelentkező hétről hétre történő változások már igazán figyelemre méltóak. Megjegyzés: a 20. héttől kezdve a baba hosszát a lábujjától számolják a feje búbjáig.

A Baba növekedése és fejlődése

A 20. hétre a baba a légzést és a nyelést már rendszeresen gyakorolja. A magzat tovább növekszik és fejlődik, és a feje is egyre arányosabbá válik a testéhez képest. A baba bőre is egyre összetettebbé válik, létrehozva a különböző rétegeket. Az epidermisz, avagy a bőr külső felülete négy rétegből áll. Azok a rétegek, amelyek a baba tenyerét és talpát borítják, fogják a későbbiekben biztosítani az ő saját és egyedi ujjlenyomatát.

A kismama fejlődése

A 20. hétre a terhesség felénél járunk és a körülötted élők már biztosan észreveszik a kerekdedségedet! A 20. hét után a méhed bár valószínűleg elérte a köldöködet. A növekedés ettől kezdve általában rendszeres, így ettől kezdve a hasadban rendszeres érezni fogod a változásokat.

Ne felejtsd el, hogy már a felén túl vagy, már csak a másik 20 hét van hátra! Vannak kismamák, akik ennél kicsit hamarabb, vannak, akik kicsit később fognak szülni. A tipikus terhesség időszaka 37-42 hét között van. Hogy hova esel az attól függ, hogy milyen pontos a kiírásod, milyen a baba egészsége, és még a te genetikai adottságaid is befolyásolhatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése