Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. október 20., csütörtök

19.hét

A baba mérete 19 hetes terhességnél

A babád a 19. héten 15,3 cm és 240 grammot nyom.

A baba növekedése és fejlődése

Továbbra is lelkesen gyakorolja a levegővételt, bár a méhben most ezt csak magzatvíz "belélegzésével" tudja megtenni.

A 19. héttől termelődik a magzatmáz. Ez nagyon fontos, mert ez óvja meg a bőrét a felázástól.  A magzatmáz egy fehér kenőcs szerű ragadós anyag. A babán lévő máz születéskor már a szülőcsatornában is kopik, de a szülés után a rajta maradó réteget jó beszívódni engedni a bőrbe. A felszívódó máz nagyon táplálja a bőrt, és nem utolsó sorban védi a fertőzésektől is a babádat.

Babád mostanra valószínű a külvilág hangjait is hallja. Nem csak a szívdobogásodat, a bélmozgásod hangját, hanem a te, illetve a veled beszélgetők hangját is érzékeli. Ha van időd naponta 20 percet mesélj, vagy énekelj a babádnak. Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek az anyukájuk ezt tette, kortársaiknál előbbre tartottak a beszédfejlettségben, hamarabb fordultak a hangforrás felé és nem utolsó sorban felismerték az anya hangját.

A te fejlődésed

Sok kismama tapasztalja ebben az időszakban, hogy több és egészségesebb haja nő, a körmei is erősödnek és gyakrabban kell vágni. Nos ez a megnövekedett vérellátásnak köszönhető. Sajnos általában a szülés után elmúlik, de addig is élvezd ki a jótékony hatást. Ami annyira már nem tölt el örömmel, hogy nem csak a hajad lehet dúsabb, hanem egyeseknél megjelenik a hason is és az arcon is piheszerű szőr. Ennek oka lehet az is, hogy kisfiút vársz és az ő kis szervezetében a férfi hormonok elkezdtek termelődni, amiből neked is kijut egy kevés. Ne keseredj, ezek a szőrök is kihullanak szülés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése