Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. október 6., csütörtök

17. hét

A baba mérete 17 hetes terhességnél

A babád 13 cm-es a terhesség 17. hetére, és 140 grammot nyom. Ha a kezedben tarthatnád, elférne a tenyeredben.

A baba növekedése és fejlődése

A 17. héten a baba nagyon mozgékony, vidáman mozgatja a tagjait és ez így folytatódik egészen a terhesség végéig. A porcok, amik most a csontvázat alkotják, kezdenek igazi csonttá alakulni. A 17. héten a babád hall. A következő hetekben néhány zsírréteget fog felszedni, mivel ezen a ponton elsősorban vízből áll.

A baba mozgásait nagyon váltakozó intenzitással érezheted a 17. héten, de ahogy a terhesség előrehalad, egyre inkább fogod érezni a picit.

Sokan hisznek az érintés erejében. Bár a babád még nagyon pici, az érintésed segíthet neki abban, hogy biztonságban és melegben érezhesse magát a méhedben. Ha még nem vagy gyakorló pocaksimogató, végezz megnyugtató, körkörös mozgásokat a kezeddel a hasadon. Ez nem csak megnyugtatja a kisbabádat, de elindít egy kötődést kialakító folyamatot a terhesség alatt és után.
Néhányan a terhesség alatt zenét játszanak le a születendő gyermeküknek. Bizonyított tény, hogy a babák reagálnak a zenére az anyaméhben.

A te fejlődésed

17 hetes terhesen a méhed labda forma helyett kezd egy tojásra hasonlítani, fokozatosan kitölti a medencédet és a hasadat, oldalra nyomva a szerveket és a beleket.

Ha mostanában azt vetted észre, hogy gyakran eldugul az orrod, néha vérzik is, ne ijedj meg, csak a megemelkedett ösztrogénszint miatt van. Ez sok terhes nőnél jelentkezik. Ez a tünet szülésig erősödhet, viszont, az után általában megszűnik. Az orrdugulás mellet főleg télen, fűtési szezonban még előfordulhat orrfolyás, gyakori köhögés. Ezeken a párologtatás javíthat. Lényeg, hogy sok folyadékot fogyassz akkor is, hogy pótold a veszteséget. C-vitamint is szedhetsz, de beszéld meg orvosoddal a mennyiséget. A C-vitamin erősíti a hajszálereket, ezáltal csökkenhet az orrvérzés esélye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése