Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. július 30., szombat

7. hét

A baba mérete 7 hetes terhességnél

A terhesség hetedik hetében az embrió mérete 10-12 mm-t is eléri, ami nagyjából egy nagyobb borsószem, vagy áfonya méretével egyezik meg.

A baba növekedése és fejlődése


A hetedik héten kialakulnak a felső és az alsó végtagbimbók. A szív 145-öt ver percenként, ez körülbelül a te szívverésed kétszerese. Megindul a saját vér termel&e acute;se, a máj folyamatosan működik és vörös vérsejteket termel. A magzat még nagyon kicsi, de gyorsan nő. Ha röntgen szemekkel magadba látnál, megfigyelhetnéd, hogy a babád feje aránytalanul nagy a testéhez képest. Az arc jellemzői alakulnak, a szemek kicsi fekete foltok retinával és lencsével. Pici nyílások vannak az orrlyukak helyén és apró gödrök a füleknél. Megjelennek az ízlelő bimbók. Az utóbelet időlegesen egy ecto-endometrialis membrán zárja, ami a 7. héten átszakad, kialakítva az anusnyílást.

A te fejlődésed

Hét hetes terhesen a külső szemlélő számára nem felfedezhető a terhességed. Talán 1-2 régebbi nadrágot már szűknek találsz, ezért érdemes fontolóra venned, hogy pár kényelmes ruhadarab után kutass egy kismamabutikban, vagy az interneten.

Jó, ha észben tartod, hogy a visszerességre való hajlam öröklődhet, ezért ha a családban volt visszeresség, már most odafigyelhetsz magadra. A visszerek a végtagoktól a szívhez szállítják a vért a gravitációval ellentétes irányban. Ahogy felfelé halad a vér, sok kis billentyű lezár, hogy a vér ne tudjon lefelé szivárogni. Mikor ezek a szelepek elromlanak, a vér felgyülemlik az erekben, és ekkor jön létre a visszértágulat. Amit tehetsz: ne állj sokáig egy helyben, ülés közben rakd fel a lábadat, lehetőség szerint fekvő helyzetben is magasabban legyen a lábfejed mint a szíved. Speciális harisnya és fásli segítségével, valamint egy kis masszírozással jó eséllyel veheted fel a harcot a visszerességgel szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése