Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. szeptember 22., csütörtök

15. hét

A baba mérete 15hetes terhességnél

A baba súlya cca. 80 gramm és 10 cm hosszú.

A baba növekedése és fejlődése

A szíve gyorsan nő, kicsiny mérete ellenére minden nap 20 liternyi vért pumpál. Ez a mennyiség a szülés napjára 280 liter/napra nő. A vesék képesek a vizelet kiválasztására, ami a magzatvízbe ürül. A szemöldök és az ujjak végén a körmök is megjelennek ezen a héten. A baba lába hosszabb, mint a karja.

Ideje nagy részét a magzatvíz ki-és belégzésével tölti, így erősíti a tüdejét és gyakorolja a kinti levegővételt. A 15. hétre alakulnak ki az ízlelőbimbók. A baba már a hasadban felismeri a 4 alap ízt: keserűt, savanyút, édeset és sósat. Megfigyelték, hogy ha az anyuka édeset eszik, akkor a magzat több magzatvizet nyel, vagyis kedveli az édes ízt.

A te fejlődésed

Erre az időre a szíved teljesítménye 20%-al nőtt meg a normális működéshez képest. Mire a szülés ideje eljön, ez a teljesítmé ny-növekedés az 50%-ot is elérheti, mivel a magzat növekedésével a szívnek egyre több vért kell juttatnia a méhbe. Ezt azt jelenti, hogy a pumpált vér mennyisége 50%-al nő.

Valahol a 15. és a 17. hét között az AFP-nek (Alfa FetoProtein) nevezett anyai vérvizsgálaton kell átesned, ami születési rendellenességek, elsősorban velőcső záródási rendellenesség, Down szindróma, kimutatására szolgál a terhesség korai időszakában.

Az AFP értékek a következő tartományokban lehetnek:

    0,8 MOM alatt alacsony (DOWN szindróma lehetséges)
    0,8-1,4 MOM normális
    1,4-2,5 MOM enyhén emelkedett
    2,5 MOM felett emelkedett (velőcső zár ódási rendellenesség, vagy ikerterhesség lehetséges)

Nyugaton sok helyen ezt a vizsgálatot már nem csinálják, mert nagy százalékban adhat téves eredményt és felesleges aggodalmat, vagy stresszt okoz a kismamának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése