Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. szeptember 15., csütörtök

13. hét

A baba mérete 13 hetes terhességnél

A 13. héten a baba mérete cca. 7-7,5 cm, súlya 20-25 gramm.

A baba növekedése és fejlődése

A 13. terhességi hét végére a babád teljesen úgy néz ki, mint egy apró kisbaba. A feje még mindig elég nagy, de lassan a teste is kezd felzárkózni méretben. A 13 héten a baba szemei közelebb kerülnek egymáshoz, kezdenek a végleges helyükre kerülni, a fülekhe z hasonlóan. Már vannak látható jelei annak, hogy milyen nemű, bár az ultrahangon ez továbbra sem látszik. A máj megkezdi az epe termelését, a hasnyálmirigy pedig az inzulin elválasztását.

A te fejlődésed

A méhed tovább nő a 13. héten, kellemetlen fájdalmat érezhetsz a hasadban. A terhesség alatt a méhedet körülvevő ínszalagok is felkészülnek a szülésre. Megnyúlva helyet csinálnak a babának. Ezt a medencetáji fájdalmat fokozottan néhány szokatlan, vagy kényelmetlen mozdulatsor után érezheted. Legtöbb alkalommal ez a fájdalom néhány percnél nem tart to vább, ezért ha hosszabb fájdalmaid vannak, feltétlen beszélj az orvosoddal.

A kismamák gyakran panaszkodnak fejfájásra. Ez a vérnyomás megváltozása, illetve a hormonváltozások miatt lehet. Gyógyszer szedését mindenképp beszéld meg az orvosoddal. Igen, még egy egyszerű aszpirin beszedését is, mivel minden változik a testedben, nem tudod, hogy mivel árthatsz magzatodnak, így jó biztosra menni. Ha nem akarsz gyógyszert bevenni, keress más alternatívát. Ilyenek például :

    Rendszeres táplálkozás (az éhség gyakran okozhat fejfájást)
    Elegendő folyadékbevitel (folyadék hiány is okozhat fejfájást)
    Ha fáj a fejed és teheted, pihenj le egy kicsit. A túlfeszített munka, stressz, kialvatlanság, fáradtság mind okozhat fejfájást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése