Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. szeptember 15., csütörtök

14. hét

Mekkora a kisbaba tizennégy hetes korában?

A 14. héten a kisbaba már több mint 8 cm, és 42 grammot nyom. Hétről hétre a kisbabád növekszik, és egyre arányosabbá válik.

A Baba növekedése és fejlődése

A terhesség 14. hete során a baba nyaka megnyúlik, és az álla kezd elemelkedni a mellkasáról. A reflexei is tovább fejlődnek a héten. Mostanra a magzat a táplálékát közvetlenül a placent&aacut e;ból nyeri. Ne felejtsd el, hogy minden, amit a szervezetedbe juttatsz, átjuthat a placenta falán és hatással lehetnek a babára. Ebbe nem csak azok a dolgok tartoznak, amiket megeszel, mint pl. tartósítószerek, hanem amik akár a  bőröddel érintkeznek, mint tisztítószerek és különböző sprayk. Emlékezz, hogy a testápolók beszivárognak a bőrödbe, miért ne tennék ezt a tisztítószerek? Ebben a pillanatban még fontosabb, mint egész életedben, hogy olyan döntéseket hozz, hogy biztonságos és egészséges legyél.

Bármi, amit megeszel vagy belélegzel közvetlenül vagy közvetetten hatással van a babára. Egy egészs éges étrend nélkülözhetetlen a kisbabád jó közérzetéhez. Bizonyos ételek és az alkohol elkerülése is fontos, hogy boldog és egészséges környezetet biztosíts a kisbabádnak. Ha dohányzol a terhesség során, kérlek, hagyd abba most azonnal!

Az egyetlen dolog, amit soha ne csinálj terhesség alatt: ne cseréld ki a macska almot! Ha megteszed, akkor a toxoplazmózis nevű betegséget kaphatod el. Ez egy olyan fertőzés, amit egy fertőzött macska ürülékével való érintkezéssel lehet elkapni. A babára nézve ez igen jelentős. A macskákat általában külső források, legtöbbször rágcsálók fertőz ik meg. A legtöbb gazdi, akinek előzőleg már volt macskájuk, valószínűleg már ki voltak téve a betegségnek, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyeztetné a babát. Azonban a terhesség során legalább van okod arra, hogy megkérj mást az alom kiürítésére. A kertészkedést is ajánlott elkerülni egy bizonyos mértékben, mert a macskák hajlamosak a kertben üríteni. Ha mindenképpen szükséges kicserélned az almot, vagy kertészkedned, akkor győződj meg róla, hogy kesztyűt és maszkot viselsz, és jó alaposan moss kezet ezek után.

A kismama fejlődése

14 hetes terhesen a pocakodnak már kerekednie kell egy kicsit. Egyes kismamák már nagyon várják ezt a változást. Egyéb járulékos tüneteket is felfedezhetsz, mint például a székrekedés. Ez igen gyakori a terhesség alatt más dolgokkal egyetemben, amik a megnövekedett vasfogyasztáshoz kapcsolódnak. Vasat a vérszegénység elkerülése miatt szükséges szedni a terhesség alatt.

Szerencsére sok dolog van, amivel természetes úton enyhítheted a székrekedést. A te érdeked, hogy megtedd, mert a krónikus székrekedés aranyérhez vagy a meglévő aranyér rosszabbodásához vezethet. Mindenek előtt igyál minél több vizet. Ha szomjas v agy, akkor lehet, hogy már kiszáradtál. Magas rosttartalmú ételek fogyasztása is segíthet az emésztés helyreállításában, de vigyázz, túl sok rostos étel fogyasztása egyszerre, túlzott gázképződéshez vezethet, ami nagyon kényelmetlen a terhesség során. Lassan kezd a rostos ételeket, mint például a gyümölcsöket és zöldségeket bevezetni az étrendedbe, így tested alkalmazkodni tud hozzájuk, és könnyebben lebontja őket. Így kevesebb kényelmetlenségben és székrekedésben lesz részed.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése