Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. augusztus 11., csütörtök

9. hét

A baba mérete 9 hetes terhességnél

A 9. héten a babád mérete 22-30 mm között van, egy tisztességes áfonya méretével vetekszik. A súlya még kevesebb mint 30 gramm, de hamarosan tisztességes súlygyarapodásba kezd.

A baba növekedése és fejlődése

A baba a 9. héten iszonyatos gyorsasággal növekszik. Külső megjelenésre már minden –fej, végtagok, törzs - a helyén van.

Ettől a héttel elkezdődött a magzati időszak, amire jellemző, a gyors növekedés, a szövetek és a szervek érése.

A babád folyamatosan mozog, bár ebből még mindig nem érzel semmit, a kicsi mérete miatt. Mozgása összerezzenés szerű és lassú mozgás lehet. Bár az összerezzenés, rángó mozgások gyakorisága 9. héttől csökken.

A baba farka erre az időre eltűnik, szervei és izmai önállóan működnek. A szemhéjak összecsukódnak és a 27. hétig zárva maradnak. A baba arca minden nappal egyre jobban kivehető, ahogy a száj, az orr, az orrlyukak világosan láthatóvá vállnak. Már a nemi szervek is fejlődnek, de még az ultrahangos vizsgálaton nem kivehetőek a következő 2-3 hónapon keresztül. A szív már négy különálló kamrából áll.

A te fejlődésed

A méhed folyamatosan nő, most egy kisebb sárgadinnyének megfelelő méretű. Súlynövekedést figyelhetsz meg magadon, ami inkább a víz felhalmozódásának a jele, semmint a hízásé. Nem kell feltétlenül aggódnod a súly gyarapodás miatt, mivel a terhesség alatt a napi 0,5-2 kg súlygyarapodás vagy vesztés sem ritka.

Sok kismama a melle megnövekedéséről számol be. Ezt a jelenséget sokan a menstruáció előtti napokban is tapasztalják. Ennek a megnövekedett progeszteron és ösztrogén hormonszintek az okozói. Ez a növekedés is mutatja, hogy a szervezeted készül az új jövevény érkezésére. Ha szűknek érzed a melltartódat, vásárolhatsz egy számmal nagyobbat, (a kosárméret a mérvadó, mert a melled nő, nem a hátad szélessége, tehát 80B helyett 80C-s lehet a jó) de nem érdemes bevásárolni, mert lehet, hogy még nőni fog 1-2 számot, sőt szülés után, amikor a tejbelövellés megtörténik, még tovább is nőhet. Ha te nem vetted észre, hogy megnőtt a melled, ne ijedj meg, mert vannak olyan nők is, akik semmi ilyesmit nem tapasztalnak, mégis annyi tejük lesz, hogy más babáknak is jut belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése