Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. augusztus 4., csütörtök

8. hét

Mekkora a kisbaba nyolc hetes korában?

A terhesség 8. hetében a kisbaba mérete valahol 14 és 20 mm között van, tehát egy limabab méretével egyezik meg. Valójában jó néhány kismama gyakran nevezi a magzatot az „ő kis babjának” az alapján, ahogy követik a fejlődést. Nehéz elhinni, hogy egy nap abból a kis babszemből egy kisbabává fogja kinőni magát.

A Baba növekedése és fejlődése


A kisbaba a 8.hétben nagy fejlődéseken me gy keresztül. Eddig a pontig a babának volt egy kis farok szerű kinövése, ami ezen a héten kezd eltűnni. A kicsinek lassan kifejlődnek szemhéjai, hogy befedjék fejlődésben lévő szemeit. Amíg karjai és a lábai is megnyúlnak, addig az ujjait még mindig hártya fedi. A 8. hétben a kisbaba agya is fejlődik, ahogy az idegsejtek kezdenek összekapcsolódni megalapozva a későbbi agyi kommunikációt.

Tudtad, hogy a babád orra hegye már teljesen kiformálódott a terhesség 8. hete során? A tüdők szintén gyors fejlődésnek indultak, habár nem fognak teljesen kialakulni a közeli időszakban. Azonban a légcsövek, amik a baba torkától a tüdeéig vezetnek, elkezdenek szert eágazni.

A nyolcadik hétre a babának határozottan kivehetőek a könyökei, amik lehetővé teszik, hogy összekulcsolja a kezét a mellkasán. A kisbaba szervei villámsebességgel fejlődnek tovább. Mielőtt kettőt pislognál, a kisbaba már egy miniatűr emberi lényre kezd el hasonlítani, 10 újjal, 10 lábujjal, teljes bőrfelülettel és azokkal a testrészekkel, amik nekünk is vannak!

A kismama fejlődése

A 8. hétben már te is kifejezetten növekedésnek indulsz. Habár a méhed tovább növekszik, valószínű, hogy ebbő l még nem sok látszik kívülről. Főleg igaz ez az első kismamákra, noha valószínűleg elkezdhetsz feszülést érezni a derekadnál. Ha ez így van, talán terhes nadrágok után is fogsz kajtatni.

Az orvosod tájékoztathat róla, hogy a méhed mérete most már megegyezik egy grapefruitéval a 8. hétben. Ez nagy fejlődés a terhesség előtti normál időszakhoz képest, amikor is a méh csak szilva méretű.

Azok a kismamák, akik már korábban is terhesek voltak, gyakran mesélik, hogy a pocakjuk hamarabb növekedésnek indul, mint az első terhességük alatt. Amíg nem szokatlan az, hogy az 5. hónapig nem l&aacut e;tszik semmi, addig sok édesanya számol be róla, hogy már a terhesség 8. heténél mutatkoznak a jelek. Ha kettes vagy hármas ikrekkel vagy várandós, akkor nálad hamarabb növekedésnek indul a has, szemben azokkal a kismamákkal, akiknek egy baba van a szívük alatt.  Ők ugyanis sokkal több helyet követelnek maguknak a méhben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése