Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. augusztus 19., péntek

10. hét

Mekkora a kisbaba tíz hetes korában?

A kisbaba egyre nagyobb lesz! Valójában a terhesség 10. hetében, a baba már akkora, hogy mérni lehet a súlyát. Ő most már akár 31 és 42 mm között is lehet. A magzat már egy lime nagyságát is elérte, talán már egy kicsit nagyobb is.

A Baba növekedése és fejlődése

a 10. hét végére a baba átlépett az embrió periódusból a magzati periódusba. Ez az a időszak, amikor a nagyon gyors növekedésen megy keresztül. A 10. hétre a születési rendellenességek kialakulásának kockázata csökken, amik a általában terhesség első 9 hetében fordulnak elő. E hét végén elengedhetsz egy megkönnyebbült sóhajt.

Azt fontos tudni, hogy bármilyen méreg káros lehet a csöppségnek, a terhességnek még ennek az időszakában is. A baba egészsége nagy részben attól függ, hogy mennyire tudod megvédeni és mennyire viseled gondját.

Egy gyakori kiszolgáltatottság, amire néhány nő nem gondol a terhesség alatt, az a passzív dohányzás. Ez a terhesség során is káros lehet. Ha olyan környezetben találod magad, ahol dohányosok vesznek körül, menekülj onnan el olyan hamar, ahogy csak lehet. Ne hezitálj szólni és kifejezni az aggályaidat ebben a fontos időszakban. A legtöbben bizonyosan meg fogják érteni az aggodalmaidat és több mint boldogok lesznek, hogy teljesíthetik a kérésed, hogy elkerüld a baba felesleges mérgekkel való érintkezését.

A 10. hét végére a baba szervei is gyors növekedésnek indulnak. A belső szervek is kezdnek kialakulni, beleértve a májat, a vesét, a beleket, és az agy is funkcionálni kezd. A következő három hétben a baba m&ea cute;rete exponenciálisan növekedni fog. Az apró részletek is megjelennek a magzat testén mint például a lábujjköröm. Ha elég közelről néznéd, talán még azt is észrevennéd, hogy kis pihék jelennek meg a bőrén. Mostanra a kisbaba már képes nyelni és rugdosni is. Igen, a baba magzatvizet nyel a terhesség során. Képzeld azt, hogy gyakorol azokra az időkre, amikor megszületik!

A gerincvelői idegek is láthatóvá válnak a terhesség ezen a pontjában, és a  baba mája vérsejteket állít elő.

A kismama fejlődése

Biztos azt gondolod, hogy a 10. héten biztos látszik már a pocakodon a növekedés, de a legtöbb ember még így se tudja megállapítani, hogy terhes vagy. Ez normális! A 10. hét utáni hetekben észre fogsz néhány változást magadon, és a párod is talán már megjegyezést tett az enyhén kerekedő hasadra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése