Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. november 24., csütörtök

24. hét

Mekkora a kisbaba 24 hetes korában?

A terhesség 24. hetében a kisbaba már több mint 590 gramm súlyú is lehet, és már meghaladhatja a 30 cm-t. Ahogy figyelemmel követed a terhességet hétről hétre, ebből a szemszögből a kisbaba emlékeztetni fog egy apró habár teljes kis emberi lényre!

A Baba növekedése és fejlődése

A kisbaba napról napra egyre arányosabbá válik. A terhesség 24. hete során a szervrendszerek tovább fejlődnek, ide értve a központi idegrendszert, az emésztő-, szaporító-, valamint a keringési rendszereket. A baba tüdejében az elágazódások is tovább fejlődnek, valamint a szervezete egy surfactant nevű  anyagot kezd termelni, ami megvédi a tüdejét és segít a baba légzésében születés után. Fő alkotóeleme segíti a levegővel való telítődést.

A magzatvíz térfogata, ami körbeveszi a magzatot, növekedni kezd ebben ettől a héttől kezdve. Ez folytatódik a szülésig, amikor az anyaméh már több mint 1 liter magzatvizet tart majd magában.

A kismama fejlődése

A méhed tovább növekszik a terhesség 24. hetében, most már több mint 3 cm-rel a köldököd felett helyezkedik el. Sok anyuka meglepődve fogadja, hogy az emberek kedvet kapnak ahhoz, hogy megsimogassák a már kerekedő pocakját. Míg egyesek ezt nem bánják, másoknak kifejezetten kényelmetlenséget okoz. Nem szokatlan az, hogy teljesen idegen emberek jönnek oda a kismamákhoz, hogy megsimogassák.

Ha ez tényleg zavar téged, akkor nyugodtan mondd azt, hogy csikis vagy. Előzd meg őket a pocakod simogatásával, így a kezed megakadályozza őket abban, hogy kérés nélkül hozzányúl janak a hasadhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése