Adele Enersen

Adele Enersen
Adele Enersen

2011. december 9., péntek

25.hét

A baba mérete 25 hetes terhességnél

A 25. terhességi hétre a babád megközelítőleg 660 gramm tömegű és éppen 35 cm hosszúság alatt van. Ettől a ponttól kezdve, a babád súlya és hosszúsága valamennyit változhat, eltérhet az átlagtól. Minden baba más, némely baba 2,6 kg tömeggel, némely 4,2 kg tömeggel fog születni.

A baba növekedése és fejlődése

Ez egy nagy hét a babád számára! A 25. terhességi hét környékén, elkezd kialakulni a hátgerinc struktúrája, beleértve a 33 csigolyát, 150 ízületet és 1000 ínszalagot. Ez a szerkezet fogja tartani a babád testsúlyát. Babád hajszálerei, kapilláris erei is ezen a héten alakulnak ki. A hajszálerek mozgatják a vért a szívből a testben levő egyéb szövetekhez. A 25. hét végére a babád tüdejében levő vér edénykék kifejlődnek, felkészítve őt az első levegővételre.

Mindeddig a terhességed folyamán, a kicsid orr lyukai be voltak dugulva, de most elkezdenek megnyílni.

A te fejlődésed

A 25. heti terhességnél, a méhed mérete körülbelül egy röplabda méretű. Amint folyamatosan nő a méhed azt fogod észre venni, hogy némi nyomást gyakorol a hátadra és a medencédre. Ez időnként nyilalló fájdalom érzését okozza lent a lábadra vagy a hátad alsó részére. Néhány nőnek ezek a fájdalmak egyre súlyosabbak lesznek a terhesség folyamán.

Néhány nőnél a terhessége folyamán ülőidegzsába alakul ki. Ez gyakran akkor fordul elő amikor a baba feje nyomja a medencecsontokat, ezáltal összenyomja a hát alsó részén és a lábakban levő idegeket. Gyakran okoz súlyos fájdalmat. Ez előfordulhat a hát alsó részén, a lábakban és még a farban is. Vannak nők akik zsibbadtságot és bizsergést fognak tapasztalni a lábaikban. Néhányuk részére a fájdalom olyan erős, hogy nem képesek felemelni a lábukat, vagy járni rajtuk különösen gyötrő fájdalom nélkül. Mit tegyen ekkor egy nő? A nők többségének ezek a tünetei megszűnnek, amikor a bábájuk megszületik. Addig is sok dolog van, amit meg lehet tenni, hogy segítsük enyhíteni a fájdalmat:

    - Alkalmazzunk egy forró vagy jeges pakolást 10 percig azon a területen ahol a legfájóbb
    - Aludjuk kemény matracon
    - Kerüljük a hosszú ideig egyhelyben ülést
    - Kerüljük a hosszan tartó fe lesleges hajolgatást
    - Ne vegyünk részt olyan mozgásokban, ami a fájdalmat fokozza
    - Vegyük számba s fizikai terápia lehetőségét, ha orvos tanácsolja azt
    - Próbálj meg azonnal egyenesen felállni
    - Használj támasztó vánkost, és egy teljes test párnát az ágyban
    - Ne emelj semmit, ami nehéz

Emlékezz: mint minden más ez is el fog múlni. Néhány nő úgy véli, hogy az ülőidegzsába, vagy fájdalom nagyban enyhül, egy néhány napos ágyban fekvéstől. Sok esetben a fájdalom csökken 1-2 hét alatt, habár teljesen nem tűnik el , csak a szülés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése